recept: Rakott kel, Kifőzde
Rakott kel
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

50 dkg darált disznóhús,
1 kis fej kelkáposzta,
15 dkg rizs,
1 közepes fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
3 dkg disznózsír,
1 dkg olvasztott libazsír,
pirospaprika, só, bors, piros arany, ételízesítő





Az apró kockára vágott hagymát 3 dkg zsíron megfonnyasztom, és ráteszem a darált húst.
Addig pirítom - sűrű kevergetés mellett -, amíg egyenletesen el nem változtatja a színét. Ekkor megborsozom, teszek rá két-három kávéskanál pirospaprikát és ugyanannyi piros aranyat. Jól elkeverem, majd félreteszem.
A bögre rizsből pergős, száraz párolt rizst készítek (kevesebb vízzel).
A kelkáposztát leveleire szedem, jól megmosom, a vastag ereket hosszában félbevágom, majd ételízesítős lobogó forró vízben 2-3 percig blansírozom.
Tűzálló tál alját kibélelem egy réteg káposztával, majd arra egy réteg rizst teszek, a rizsre egy réteg darált húst, és meglocsolom tejföllel.
Még egy ilyen réteg elfér az edényben, tehát káposzta, rizs, hús, tejföl.
A tetejére még egy réteg káposzta jön. Minden káposzta-rétegre 1-2 evőkanál olvasztott libazsírt locsolok és megsózom.
Lefedve, közepesen forró sütőben kb. 45 perc alatt kész.
Az utolsó 5 percre eltávolítom az edény fedelét, mert szeretem, ha kicsit megpirul a teteje.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: párolt rizs
 frankfurti leves
 szűzpecsenye gombával, kelbundában
 zöldséges kelbatyu

Forrás: A HIKI étkezdéjében ettem először és roppantul ízlett.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.11.30. Utoljára frissítve: 2009.01.12.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 16:01:22 - 2.35)
Hozzászólások:

méregzsák (2010-11-18 09:41:00):
Aki annyi fáradtságot vesz, hogy receptet ír, az legyen szíves írja meg rendesen!A bögre lehet 2-5 dl-iga fej lehet 1-3 kg-igA negyedik titkos receptet nézem, mindenhol eszement mértékegységek vannak.Most itt az én paradicsom levesem:egy kis lisztet berántok, beleteszek egy doboz sűrített paradicsomot, felöntöm vízzel, ízlés szerint sót, cukrot, hagymát csombort, szerecsendiót teszek bele.Mégis miből mennyit?Azt nem mondom meg, de nagyon finom, ha eltalálod!

Sancho (2010-11-18 13:18:00):
Nem kell a vizet feszívni... Ha megnézted volna az EGYEBEK menüben, vane gy olyan, hogy Konyhai mértékegységek. Különben sem hiszem, hogy konyhamérlegen lemérnél pl 5 deka sót...

Kifőzdés (2010-11-18 17:45:00):
Nyugi, Irgumburgum! Nem dühöngeni kell, hanem gondolkozni, utánajárni, kérdezősködni - tágul a látótered. Sose főzz receptből, mert nem fog sikerülni a kaja! Érzésből, fantáziával, kóstolással kell főzni! A paradicsomlevesedet pontosan tudom, hogyan csináljam meg. Ez a gyakorlattól van, mert sokat küszködtem már a konyhában. De nem hisztizek soha, hanem nyitott szemmel járok mindenfelé, és szívességnek tekintem, ha valaki segít rajtam, nem várom el tőle. Azt sem várom el, hogy úgy írja le a receptet, hogy én is megértsem, inkább hozzátanulok. Nekem nem ´fáradtság´ a receptek közreadása, de még csak nem is fáradság. Egyszerűen ízlett a kaja, és azt szeretném, ha más is örülne neki. Hogyan mondjam meg, mennyi káposzta kell? Sose veszek 1 vagy 2 kilót. Veszek egy szép, tömör káposztát, ami biztos bőven elégnek látszik. Lemérik, meg se nézem, kifizetem. Aztán honnan tudhatnám, mennyi benne a hibás rész, amit ki kell dobni? Csak felhasználom, ami kell, a többit megeszem nyersen és le is fagyasztok belőle, zöldséglevesbe, húslevesbe príma lesz. A bögre 2,5 dl, ezt mindenki tudja, csak azok a bögregyártók nem, akik más méretben csinálják. Egy bögre rizs meg 25 dkg. Az ízlés szerint meg azt jelenti, hogy teszek bele egy keveset, megkóstolom, és ha kell, megtetézem egy picivel, megint megkóstolom stb...

Gabi (2010-11-23 17:51:00):
Érdekes, nekem eddig minden kifőzdés recept alapján készített étel igen jól sikerült... Igaz, én sem kezdő vagyok. Soha semmilyen problémát nem okozott egyetlen leírás sem.

Megjegyzés a recepthez